Tuin ontwerpen en nieuwe tuin aanleggen?

Tuin ontwerpen en nieuwe tuin aanleggen?

Tuin ontwerpen

Tuinontwerp voor een nieuwe tuininrichting?

Een tuin aanleggen begint bij een goed tuinontwerp. Heeft u de ruimte voor het (her)inrichten van een nieuwe tuin en heeft u eigen ideeën of wensen, dan wilt u die natuurlijk graag verwezenlijken. Een tuin ontwerpen is echter best een klus, omdat u met meerdere factoren rekening moet houden. Wilt u een tuinontwerp om lekker in uw nieuwe tuin te kunnen relaxen of een tuin vol bloeiende planten, struiken en bomen waar u kunt tuinieren? In dit blog leggen wij uit waar u rekening mee moet houden als u denkt over een nieuwe tuin ontwerpen.

Tuin ontwerpen: waar moet u rekening mee houden?

  • Het is van belang dat u duidelijk uw wensen en ideeën uitwerkt op papier met het beschikbare tuinoppervlak, zodat een globale indeling kan worden gemaakt. Heeft u een uitgesproken smaak voor stijl en kleur, wilt u een vijver of juist een mooi aangelegd terras. Door uw wensen goed in kaart te brengen, ontstaat het eerste tuinontwerp.
  • Bij het maken van een tuinontwerp is het ook belangrijk om te beseffen welke plantsoorten, struiken of kleine bomen u in de tuin wilt hebben. Daarbij rekeninghoudend met de ligging, stand van de zon, eventuele afscheidingen etc. Sommige planten hebben veel zon nodig en andere weinig. Het is verstandig om bij een nieuwe tuininrichting hiermee rekening te houden.
  • Geniet u van lekker tuinieren of wilt u juist een onderhoudsvrije tuin? Indien u de nieuwe tuin hoofdzakelijk wilt gebruiken om te ontspannen of juist in te werken en/of als veilige speelplek voor uw kinderen te creëren, dan kunt u rekening houden met het materiaal dat u wilt gebruiken. Wel of geen grasperk, een hoge of lage schutting plaatsen, welke tuinbestrating bij uw wensen past etc. Een goede hovenier kan u hier alles over vertellen.
  • Bij een tuin ontwerpen is het natuurlijk ook slim om te kijken wel budget u hiervoor wilt of kunt uittrekken. Kiest u voor hoge kwaliteit en duurzame of natuurlijke materialen, exclusieve beplanting en tegels, hangt hier een hoger prijskaartje aan dan bij een meer eenvoudige tuin aanleggen. Stel uw beschikbaar tuinbudget dus van tevoren vast om teleurstellingen en onaangename verrassingen achteraf te voorkomen.

Tuin ontwerpen beter uitbesteden aan een hoveniersbedrijf?

Als u zelf groene vingers heeft, exact weet hoe u het wilt hebben en dit zo veel mogelijk zelf wilt doen, dan kan dat natuurlijk ook. Maar een goede hoveniersbedrijf heeft jarenlange ervaring in tuin ontwerpen en kan u hierover gericht adviseren. Daarbij kan de hovenier samen met u een duidelijke tekening en eerste ontwerp maken op basis van uw wensen en ideeën. Een hovenier of tuinarchitect weet ook precies waar hij rekening mee moet houden en kan u een goed tuinadvies geven.

Naar wens kunt u gelijk diverse offertes voor een tuin ontwerpen aanvragen.

Samen je nieuwe tuinontwerp bedenken?

Een nieuwe tuin ontwerpen doet u ook niet elke dag, dus is het verstandig om dit samen te doen met een erkende tuinontwerper, tuinarchitect of hovenier. Op het internet staan ook mogelijkheden om zelf een eerste tuinontwerp te maken. U kunt dit vervolgens aan een hovenier voorleggen, als u een tuin aanleggen zelf niet kunt uitvoeren. Vooral in het voorjaar en in de zomer zijn hoveniers druk aan het werk bij de tuinaanleg en het (her)inrichten van tuinen.

Vaak gemaakte fouten bij zelf een nieuwe tuin aanleggen

  • De eerste de beste en dichtstbijzijnde hovenier vragen om uw tuinontwerp voor elkaar te maken. Dat wil niet zeggen dat u dan de beste offerte krijgt.
  • U niet bewust zijn dat een vijver in uw tuin de nodige risico’s met zich meeneemt en ook de nodige tijd en onderhoud vraagt.
  • Een (groot) grasveld laten aanleggen en dan later beseffen dat u eigenlijk in het voorjaar en in de zomer helemaal geen zin heeft om telkens het gras te maaien. Een hovenier kan u adviseren om dan bijvoorbeeld kunstgras te nemen.
  • Bomen, struiken en planten plaatsen die na een paar jaar uit de kluiten gewassen planten en bomen worden die de zon tegenhouden of die achteraf veel te groot zijn geworden.
  • Bezuinigen op terrastegels en goede bestrating, waardoor er verzakking optreedt, tegels knappen en de tegels na een paar jaar al vrij lelijk zijn geworden.
  • Niet beseffen dat houten vlonders, terras en schuttingen ook de nodige onderhoud vragen en niet vanzelf mooi blijven.

Toch maar de tuinontwerp aan een hovenier overlaten?

Bent u na het lezen van dit blog nieuwsgierig geworden naar de kosten van een erkende hovenier? Dan maken wij het u makkelijk om gelijk tot 6 offertes van hoveniersbedrijven in uw eigen regio te ontvangen. Zo kunt u thuis op uw gemak alle offertes en aanbiedingen doornemen en kiest u voor de hovenier die u het beste aanbod doet. Dat scheelt u weer veel werk en kunt u binnenkort genieten van uw prachtige nieuwe tuin!

Facebooktwitterpinterestlinkedin

About the Author

vippel administrator

Leave a Reply